Community Abonneren
×

“Je kunt niet in de eerste lijn werken zonder geriatrische kennis”

DBC voor directe en indirecte eerstelijnsouderenzorg nodig om hoog op Triple Aim scorende MESO-zorg te behouden en uit te breiden

Hoge tevredenheid van ouderen, partners en mantelzorgers, enorme kostenbesparingen, de eerstelijnsouderenzorg van Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde in Velp, is een voorbeeld voor de rest van het land. De levensvatbaarheid van haar aanpak staat of valt echter bij de wijze van financiering van de eerstelijnsouderenzorg.

In 2011 was Bertholet de eerste specialist ouderengeneeskunde in Nederland die een zelfstandige praktijk Ouderengeneeskunde oprichtte in de eerste lijn. Haar praktijk, gevestigd in Gezondheidscentrum Velp, biedt zorg aan ouderen met complexe en hoog-complexe problematiek die thuis wonen.

MESO-zorg

Multidisciplinaire ouderenzorg met een specialist ouderengeneeskunde, oftewel MESO-zorg, dat is de naam die ze samen met directeur Herma Barnhoorn voor haar werkwijze heeft bedacht. MESO-zorg kent een aantal succesfactoren. Bertholet heeft deze samengevat in veertien kernpunten. “In het gezondheidscentrum zit ik dicht bij de huisartsen”, licht ze er enkele toe. “Ik kan meteen schakelen als zij een patiënt bij me aanmelden. Binnen twee dagen na verwijzing, nemen we contact op met de patiënt. Daarna gaan we altijd op huisbezoek. Je ziet de patiënt dan in zijn eigen setting en weet wie de partner of mantelzorger is. We nemen ook contact op met de verzorgende of wijkverpleegkundige die bij de zorg is betrokken en maken gebruik van het bestaande zorgnetwerk. Tot slot organiseren we een multidisciplinair overleg met alle betrokken zorgverleners. Vervolgens komen we tot een plan van aanpak.”

De MESO-aanpak scoort hoog op Triple Aim: betere gezondheid, beperking van zorgkosten en betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Directe en indirecte zorg

De kostenbesparingen door de MESO-methodiek zijn enorm, stelt Bertholet. Onder meer doordat opnames in het verpleeghuis worden uitgesteld: 745.000 euro voor 56 patiënten. Daarnaast wordt bespaard op polibezoeken bij de ziekenhuisgeriater of andere tweedelijnsspecialisten.

Door de financiering krijgt de MESO-methodiek nog geen brede navolging in het land. “Wij doen dit met gelden van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, dat we samen met Menzis hebben aangevraagd. Dat stopt eind van het jaar, al hoop ik op een jaar overbrugging tot er een betaaltitel is voor de specialist ouderengeneeskunde. Per 2020 komt onze zorg in de Zorgverzekeringswet en valt onze zorg onder de basisverzekering. Aan de bekostiging van die eerstelijnsouderenzorg wordt momenteel hard gewerkt.” Bertholet hoopt op een DBC-bekostiging met plaats voor bekostiging van directe én indirecte zorgverlening. “Als er wordt gekozen voor een DBC waarin alleen de directe zorg bekostigd wordt, kan ik mijn praktijk sluiten. Dan wordt de eerstelijnsouderenzorg onbetaalbaar.”

Auteurs: Michel van Dijk

Download het volledige artikel hier: