Community Abonneren
×

De nuchtere kijk van Goeree-Overflakkee

Senior beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkelingen bij de gemeente Goeree-Overflakkee Meis Broeders is een van de bedenkers van de campagne Laten we nuchter blijven. Dit onderdeel van de al eerder opgezette aanpak Opgroeien in een kansrijke omgeving is bedoeld om ouders bewust te maken en te helpen het gesprek met tieners te laten aangaan over alcoholgebruik. “Als ouder heb je daar wel degelijk invloed op”, stelt ze.

Een goede twintig jaar geleden deden zich op Goeree-Overflakkee kort na elkaar incidenten voor waarin alcohol en drugs een rol speelden. Dit vormde voor de gemeente, de partijen in verslavingspreventie en de kerken de aanzet tot het op preventie gerichte project Het geheim van Goeree. Toen in 2018 het beeld ontstond dat de problematiek onder de jeugd weer toenam, werd op initiatief van Moedige Moeders een rioolwateronderzoek gehouden. “Daaruit kwam naar voren dat er veel speed gebruikt werd. We konden alleen niet zien door wie”, vertelt Broeders. “Het ging echt om gebruik en de behoefte om te komen tot een effectieve aanpak tegen middelengebruik en bijbehorende problematiek was onontkoombaar. Als oplossing is niet alleen preventie nodig, stelde de gemeente, maar ook interventie en het tegengaan van ondermijning van de criminaliteit die hierin een rol speelde.”

Er moest een integrale aanpak komen tegen middelengebruik. “Echt van nul tot honderd”, zegt Broeders, “om ook het alcoholgebruik onder alle generaties tegen te gaan. Maar niet alleen alcohol, ook drugs-, geneesmiddelen-, gok- en tabaksverslaving. Alles waarbij het gebruik leidt tot disfunctioneren van het individu, dat was de insteek. Die hebben we op Goeree-Overflakkee vormgegeven onder de noemer SamenZien. We zijn ons er terdege van bewust dat het onmogelijk is voor onze gemeente om onze doelen zelfstandig te bereiken. Dit vereist een gezamenlijke inspanning met alle relevante partijen op ons eiland. Daarom zetten we ons in voor een brede samenwerking met deze stakeholders om onze ambities te realiseren.”

Het hele artikel lezen? Dit kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *