Community Abonneren
×

Kamerbrief over Versterking Eerstelijnszorg

Onlangs verscheen de kamerbrief waarin Minister Fleur Agema en Staatssecretaris Vicky Maeijer de hoofdlijnen voor het beleid voor de eerstelijnszorg nader toelichten. Daarnaast gaan zij in op de wijze waarop uitvoering gegeven gaat worden aan de afspraak in het regeerakkoord om de samenwerking in de eerstelijnszorg te verbeteren.

Minister en staatssecretaris: de komende twee jaar wordt in elke regio een RESV (regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden) gevormd.

In de brief wordt aangegeven dat de eerstelijnszorg in veel gevallen niet goed regionaal georganiseerd is. Dat zorgt ervoor dat de capaciteit niet goed optimaal wordt benut, innovatie niet goed van de grond komt en er geen duidelijke aanspreekpunten zijn voor het maken van inhoudelijke afspraken met bijvoorbeeld ziekenhuizen of gemeenten. De RESV’s moeten de eerstelijnszorgverleners ondersteunen en ontzorgen. Opvallende passage in de brief betreft de vertegenwoordigende rol voor de RESV’s ook voor aanbieders uit het sociaal domein kunnen spelen.

Niet veel tijd

De vorming van de RESV’s kunnen worden gefinancierd door de tijdelijke financiële middelen via het ZonMw-programma. Per 2027 loopt de bekostiging via de inkoop en daarvoor worden betaaltitels ingericht die per 2027 gecontracteerd kunnen worden. Er is niet veel tijd; het beleid van de zorgverzekeraars voor de inkoop moet begin 2026 worden ingericht. Tot zover over de vorming van de RESV’s. Naast deze opschaling in organisatiegraad zijn er nog een aantal maatregelen benoemd in de brief die we hieronder kort samenvatten.

– De druk op de eerstelijnszorg moet verlicht worden door de inzet van digitale antwoorden op zorg- of hulpvragen. Thuisarts.nl wordt doorontwikkeld en in het IZA is de ambitie afgesproken om voor geschikte zorgpaden – en processen in te zetten op 70% digitale en hybride zorg met 50% adoptie (op basis van samen beslissen).
– Er komt een centraal overzicht en inzicht in de vakgebieden, taken en verantwoordelijkheden van eerstelijnszorgverleners.
– Er komen afspraken welke zorg- of hulpverlener in welke situatie de regie kan voeren. Maar dit kan per patiënt of per wijk verschillen, afhankelijk van de situatie.
– De beroepsverenigingen werken een voorstel uit om de drempels weg te nemen die door eerstelijnszorgverleners ervaren om een MDO in te zetten.
– De drempels voor startende praktijkhouders worden verlaagd.
– De minister is voornemens om in het aangekondigde zorg en welzijnsakkoord afspraken te maken met landelijke partijen om initiatieven die bijdragen aan de toegankelijkheid van huisartsenzorg in elke regio te implementeren en om de drempels voor het praktijkhouderschap te verlagen.

Wil je de volledige brief lezen? Check dan deze link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *