Community Abonneren
×

De noodzaak van digitalisering voor de toekomst van POH-GGZ

“Het slim inzetten van digitalisering helpt in focus, efficiëntie en het organiseren van goed passende (POH-GGZ-)zorg”, zo stelt Inge Janssen, algemeen manager bij Praktijksteun. “Verdere digitalisering is onvermijdelijk en het vergroot de mogelijkheid om de zorgvraag op te pakken die past binnen de POH-GGZ-zorgverlening.” Waarom digitaliseren volgens Inge een noodzaak is geworden voor de toekomstbestendige […]

“Het slim inzetten van digitalisering helpt in focus, efficiëntie en het organiseren van goed passende (POH-GGZ-)zorg”, zo stelt Inge Janssen, algemeen manager bij Praktijksteun. “Verdere digitalisering is onvermijdelijk en het vergroot de mogelijkheid om de zorgvraag op te pakken die past binnen de POH-GGZ-zorgverlening.”

Waarom digitaliseren volgens Inge een noodzaak is geworden voor de toekomstbestendige POH-GGZ: 

  • Toenemende zorgvraag: Digitalisering helpt om efficiënt om te gaan met een stijgend aantal patiënten.
  • Beperkte capaciteit: Door digitale tools in te zetten, kunnen zorgverleners meer patiënten ondersteunen zonder overbelasting.
  • Wachttijden: Blended care en AI-gestuurde tools maken snellere triage en zorgverlening mogelijk.
  • Patiëntgerichte zorg: Digitale oplossingen bieden patiënten meer regie en flexibiliteit in hun zorgtraject.
  • Betere samenwerking: Door digitalisering wordt informatie-uitwisseling tussen zorgdomeinen makkelijker en efficiënter.
  • Inspelen op technologische vooruitgang: Patiënten en zorgverleners verwachten moderne, gebruiksvriendelijke oplossingen.

Digitaal en datagedreven werken

Praktijksteun levert en organiseert sinds 2009 GGZ-zorg in en rondom de huisartsenpraktijk. “Digitaal én datagedreven werken ondersteunt een goede organisatie en toegankelijk houden van deze zorg”, licht Inge toe.  

E-health

“Wij bieden al langer blended care zorg aan en dit is zeker de laatste jaren nog meer gegroeid en eigen gemaakt.” Het gebruik van e-healthplatform Evie door de POH-GGZ is een voorbeeld waarmee de fysieke contactmomenten afgewisseld worden met digitale zorg en ondersteuning. Digitalisering maakt het mogelijk voor de patiënt om zorg buiten de spreekkamer te ontvangen. Dit biedt patiënten meer regie over hun zorgtraject, patiënten worden minder afhankelijk van hun zorgprofessional en het verbetert de toegankelijkheid.”

Praktijkscan

Om samen met de huisartsen de GGZ-zorg in de praktijk te optimaliseren, wordt door Praktijksteun de door hun ontwikkelde praktijkscan gebruikt. “Met de data die wordt verzameld en geregistreerd door onze POH-GGZ voeren we vanuit Praktijksteun analyses uit, die vervolgens worden vertaald in een zogenoemde praktijkscan. De praktijkscan biedt POH-GGZ’ers en huisartsen inzicht waarmee het gesprek kan worden gevoed over gebieden waar nog onopgemerkte uitdagingen liggen in de praktijk.”

Online en fysiek aanbod versterken elkaar

Digitalisering heeft ook invloed op de werklast en het dagritme van de POH-GGZ. Door een mix van fysieke en digitale consulten ontstaat meer flexibiliteit voor zowel zorgverleners als patiënten. Inge merkt op dat blended care de instroom en doorstroom in de zorg kan verbeteren.

Inge: “Ook AI-gestuurde tools kunnen bijdragen aan slimmere zorgverlening. Er zijn meerdere vormen die de kwaliteit van zorg verbeteren als deze allen in hun kracht worden gezien en ingezet. Recent testten enkele POH-GGZ collega’s met een spraakherkenningstool. Bewonderingswaardig om te zien wat dit de zorg op termijn kan opleveren.”

Digitale ontwikkelingen omarmen

De ontwikkelingen op digitaal gebied gaan snel, en op gebied van AI is dit zelfs ongekend. Inge: “Mede vanwege die snelheid, en de uitdagingen waarmee we te maken hebben, is het belangrijk dat we elkaar helpen en voeden in een juist gebruik hiervan. We hebben onze successen te delen maar ook elkaars denkkracht in te zetten bij punten die om verbetering vragen. Het is jammer als iedereen afzonderlijk van elkaar het wiel gaat uitvinden. Dus hierbij de uitnodiging aan iedereen om ons op te zoeken bij ideeën over innovaties die bijdragen aan toekomstbestendige (POH-GGZ-)zorg.”

“Het is ook goed om aandacht te hebben voor ontwikkelingen in andere branches, soms liggen de uitdagingen dichter bij elkaar dan we denken”, vult Inge nog aan. “Daarnaast helpen we elkaar om geen angst te voeden betreft digitale ontwikkelingen, maar juist in te steken op kennis en wijzer worden. Er moet geen angst zijn om digitale ontwikkelingen – die impact maken –  te omarmen.”

Samenwerken bij innovaties

Bij Praktijksteun wordt op meerdere gebieden geïnnoveerd en doorontwikkeld. “We integreren digitaal werken bij de POH-GGZ nog meer dan voorheen. We geven as we speak vorm aan de functie van de POH-GGZ die volledig online zijn of haar werkzaamheden kan uitvoeren. Daarnaast zijn we bezig met de doorontwikkeling van een verwijsondersteuningstool, waarin ook AI een rol gaat spelen.

“Mooie ontwikkelingen dus”, vertelt Inge enthousiast. Maar ook bij Praktijksteun staan er nog diverse ideeën en wensen in de ijskast, geeft Inge toe. “We zien steeds meer mogelijkheden, maar innoveren en digitaliseren vraagt om tijd, budget, focus én goede samenwerking. Ik hoop dus oprecht dat we elkaar als partners blijven opzoeken, vragen stellen en elkaar vooruit helpen. Waar zijn jouw collega’s binnen de zorg en daarbuiten mee bezig wat betreft digitalisering en waar kunnen we van leren en mogelijk op voortborduren? Laten we er samen sterker van worden en de impact vergroten op het verbeteren van toekomstbestendige zorg!

Zo zochten wij bijvoorbeeld met diverse zorggroepen de samenwerking op rondom de praktijkscan. Hierbij deelden we hoe wij en zij data omzetten tot waardevolle inzichten die bij kunnen dragen aan de kwaliteit van zorg. Een mooi voorbeeld waarin we elkaar kunnen versterken en minder in eilandjes leren werken.”

Praktische tips voor digitale transformatie

Zie je net als Inge de noodzaak om als praktijk of organisatie digitalisering bovenaan je to-do-lijst te plaatsen? We vroegen Inge om vanuit haar ervaringen enkele tips te delen:

  • Stimuleer blended care: Combineer fysieke en digitale zorg om flexibiliteit en toegankelijkheid te vergroten.
  • Gebruik data strategisch: Analyseer (praktijk)data – die toch al geregistreerd wordt – om knelpunten te identificeren en gerichte verbeteringen door te voeren.
  • Werk samen: Deel informatie, waar het kan online, tussen zorgdomeinen om zorg efficiënter te organiseren.
  • Ondersteun innovatie: Implementeer AI en andere technologieën om de werkdruk te verlagen en de patiëntervaring te verbeteren. Begin klein, laat mensen op een passend tempo kennismaken met innovatie.
  • Leer van andere sectoren: Kijk buiten de zorg voor oplossingen en inzichten die ook in de GGZ toepasbaar zijn.
  • Zet in op gebruikersgemak: Zorg dat digitale tools eenvoudig te gebruiken zijn voor zowel zorgverleners als patiënten.


Oproep: denk met ons mee over digitalisering binnen de (POH-)GGZ Zorg

Graag nodigen we je uit om met ons te sparren over innovaties in het kader van digitalisering binnen ons vakgebied.

Interesse? Neem contact op:

Inge Janssen
i.janssen@praktijksteun.nl
06 8230 1883

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *