Community Abonneren
×
Duidingsessie Woerde

Hechte wijkverbanden regio Utrecht Noord-West

Vraag: Hoe kunnen hechte wijkverbanden bijdragen aan het verbeteren van de toegankelijkheid en continuïteit van de eerstelijnszorg? Om tot hechte wijkteams te komen, vroeg RegiozorgNU ons om in de regio Utrecht Noord-West het proces inhoudelijk te begeleiden om samen te bepalen welke stappen we moeten doorlopen, om te zorgen dat alle partijen dezelfde doelen voor […]

Vraag: Hoe kunnen hechte wijkverbanden bijdragen aan het verbeteren van de toegankelijkheid en continuïteit van de eerstelijnszorg?

Om tot hechte wijkteams te komen, vroeg RegiozorgNU ons om in de regio Utrecht Noord-West het proces inhoudelijk te begeleiden om samen te bepalen welke stappen we moeten doorlopen, om te zorgen dat alle partijen dezelfde doelen voor ogen hebben en samen de ideale vorm te bepalen.

 “Lorenz heeft ervaring met het in kaart brengen van wijken. Waar bestaat een wijk uit en waar zitten de uitdagingen, zowel op korte als op lange termijn. We willen vooral door bouwen op wat er al is.”

Sam Siemssen, directeur van RegiozorgNU

Lees hier het hele interview met Sam Siemssen.

In nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van huisartsen, apothekers, wijkverpleging, gemeenten, welzijnsorganisaties en paramedische disciplines binnen de regio Noordwest Utrecht onderzoekt RegiozorgNU langs welke ontwikkelroute de hechte wijkverbanden in 2025 en 2026 kunnen worden geïmplementeerd.

1.Duidingssessies

Er zijn duidingsessies georganiseerd in zes vooraf gedefinieerde gebieden in de gemeente Woerden. Professionals uit verschillende disciplines, zoals wijkverpleging, huisartsenzorg, apothekerszorg en maatschappelijk werk, namen deel, evenals een inwoner uit elk gebied. Tijdens deze sessies werd datagestuurd gesproken over de maatschappelijke uitdagingen en hoe hechte wijkverbanden hieraan kunnen bijdragen.

2.Wijkscans

De maatschappelijke uitdagingen, gebaseerd op de datagestuurde duidingsessies, zijn verwerkt in
gebiedsscans. Met behulp van wetenschappelijk gevalideerde databronnen geeft de startfoto inzicht
in de veerkracht van de inwoners van de gemeente Woerden. De GALA startfoto is besproken en geduid door mensen die wonen of werkzaam zijn in de wijken en buurten. Data krijgt namelijk pas betekenis als deze geduid worden. Samen beschrijven ze het verhaal van de wijk, en wat de data vertelt over de inwoners van wijken en buurten in Woerden.

Hechte wijkverbanden wijkscan

3.Handreiking

Uiteindelijk zullen de resultaten leiden tot een basisraamwerk die als onderlegger kan worden gebruikt in de hele regio Utrecht Noord-West.  We doen dit in samenwerking met Regionaal ondersteuningsstructuur (ROS) Raedelijn. De handreiking biedt een gestructureerde aanpak voor het ontwikkelen van een wijkindeling die aansluit bij de visie op hechte wijkverbanden zoals beschreven in de visie Eerstelijnszorg 2030. Het doel is om een wijkindeling te creëren die samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties faciliteert, aansluit bij de behoeften van inwoners en rekening houdt met bestaande netwerkstructuren.

Het is heel tof om te zien als je op lokaal niveau afgestemd krijgt wat de opgaven zijn, ondanks de verschillen in de buurten. Dat biedt veel kansen en een mooie aanleiding voor grotere gebieden.

– Coen Roksnoer, adviseur Lorenz

In deze aflevering van de podcast ‘De Toekomst van de Eerstelijns’ hoor je Sam Siemssen over het project – “De stap die nu gezet wordt, is uitbreiding van de samenwerking met het sociaal domein in de wijk, om te komen tot passende zorg. Theoretisch klikt dat mooi, maar in de praktijk brengen is een uitdaging”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *