Community Abonneren
×
PREMIUM

Manifest

Een groep bezorgde huisartsen heeft zich verenigd in een besloten Facebookgroep (Help de huisarts verzuipt | Facebook) en brengt nu een manifest naar buiten om haar zorgen met de buitenwereld te delen.

Het hele artikel lezen?
Login om het hele artikel te lezen

Geen account? abonneer gratis!

Abonneren

  1. Helemaal mee eens met alle 10 eisen.
    Wij zijn ook grote opleidingspraktijk, voor jonge collega’s moet niet alleen het vak huisarts maar juist ook het praktijkhouder zijn aantrekkelijk blijven om de 1e lijns gezondheidszorg overeind te houden.

    1. Volledig eens met alle punten ; er moet nu echt iets gaan veranderen , anders is het voor de praktijkhouders en uiteindelijk dus ook voor de huisarts-waarnemers niet vol te houden!
      Alleen is mijn vraag : hoe nu verder als er onder veel collega’s draagvlak is voor deze zaken?

  2. De aanloop naar de huidige situatie bestrijkt op zijn minst een periode van 15 jaar.
    De problematiek staart je al jaren in het gezicht. De teloorgang is met terugwerkende kracht volledig uit te tekenen.
    Beleidsmakers maakten (en maken) voortdurend verkeerde keuzes in hun poging de eerste lijn erboven op te helpen.
    Het is daardoor zo scheef gegroeid, dat een per omgaande ingezette verandering meerdere jaren in beslag zou gaan nemen.
    Eigenlijk is het daarvoor te laat. Bepaalde processen zijn niet meer om te keren. Althans niet op korte termijn.
    We lopen voortdurend achter de feiten aan.
    In feite is elke verandering te laat en bij implementatie alweer achterhaalt.
    Beleidsmakers hebben geen visie, luiseterne niet naar de geluiden vanaf de werkvloer, komen niet in beweging en hebben politiek gezien ook geen mandaat om per omgaande ingrijpende maatregelen te nemen. Daarbij is de droevige inbreng van de beroepsvereniging volstrekt catastrofaal te noemen als het gaat om belangenbehartiging. Het is nooit anders geweest dat mensen beslissingen nemen over de eerste lijn, die eigenlijk geen voorstellingsvermogen hebben over wat er aan de hand is en wat er zou moeten veranderen. Met de ogenschijnlijk onvermijdelijke teloorgang van de huisartsgeneeskunde, zal in de toekomst zich ook niemand verantwoordelijk voelen voor het feit dat het ineen stort. Dan zitten er weer andere beleidsmakers in het zadel, die achterom kijken en de schuld bij de anonimiteit in het verleden leggen.
    Patiënten weten niet wat er allemaal gebeurd. Ze begrijpen het niet. En je mag drie keer raden waar de irritatie en het onbegrip zal worden uitgevochten. Juist… op de werkvloer waar de professionals niet meer weten hoe zich moeten verontschuldigen. Hun uitleg over de teloorgang is inmiddels te complex en het duurt simpelweg te lang om het aan iemand uit te leggen. Het is ook logisch dat patiënten daar geen boodschap aan hebben. Ze verwachten immers goede zorg. De zorg die bestempeld wordt als uitstekend, maar waarbij de professionals het water aan de lippen staat. Nederland zou een uitstekende zorg hebben. Dat is me eerlijk gezegd niet zo opgevallen. Bij verdere uitholling zakt straks alles als een kaartenhuis in elkaar. Er is geld genoeg. Maar als het telkens weer op de verkeerde plaats investeert, loopt straks iedereen weg. Nieuwkomers keren zich af. Die gaan zich geen buil vallen aan het innemen van de plaats van een professional die over meerdere decennia maatschappelijk is verkracht.

  3. Volledig mee eens! Het verenigen van de actie hierop is belangrijk.
    Laten we beginnen met vast waarneemtarief af te spreken voor ANW zorg en geen marktwerking te accepteren.

  4. Helemaal akkoord!
    Huisartsen die werken vanuit hun hart gaan hieraan ten onder!
    Gisteren tijdens dienst knetter psychotische jongen: mocht ik niet naar neuroloog sturen en crisisdienst zei “ eerst moet het somatische uitgesloten worden”
    Waar gaan we naartoe????

  5. Helemaal mee eens!
    Huisartsen die met hart en ziel werken gaan hieraan ten onder!
    Gisteren tijdens dienst knetter psychotische jongen mocht niet naar neuroloog en crisisdienst psychiatrie zei “u moet eerst somatiek uitsluiten”
    Waar gaan we naartoe???

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *