Community Abonneren
×

Gedreven huisarts én podcastmaker

Fabels van feiten onderscheiden, specialistische kennis doorgeven en innovaties onder de aandacht brengen. Een podcast leent zich daar uitstekend voor. Drie gedreven huisartsen/podcastmakers vertellen over hun passie. Waarom doen ze het, wat komt er allemaal bij kijken en hoe zijn de reacties?

In 2015 start Femke Veldman haar opleiding tot huisarts. Ze zit dan regelmatig in werkgroepjes waarin een expert, als gast, over een bepaald onderwerp vertelt. “Ik hoorde de mooiste verhalen en dacht: dit is voor iedereen belangrijk, waarom wordt die kennis niet breder verspreid? Daar kwam bij dat ik weinig tijd had. Het leek me ideaal om in mijn auto naar zo’n verhaal te luisteren.” Het woord ‘podcast’ kent ze op dat moment nog niet, maar het zaadje is geplant.
Veldman verdiept zich in de mogelijkheden en legt haar podcast-idee voor aan het Nederlands Genootschap voor Huisartsen (NHG). “Daar waren ze er nog niet klaar voor. Ze vonden dat ik eerst marktonderzoek moest doen.” Lang verhaal kort: ze doet een onderzoekje (positieve uitkomst), experimenteert vanaf 2016 onder de naam Huisarts Podcast met pilots, schrijft een projectplan, lobbyt zich suf en krijgt rond 2018 subsidie van SBOH voor het kopen van materiaal en opzetten van een website. Een jaar later geeft Huisarts & Wetenschap groen licht: Huisarts Podcast gaat drie uitzendingen per maand maken.

Huisarts Podcast

Nu heeft Veldman, inmiddels huisarts in Herwijnen, haar hart verloren aan het maken van podcasts. Ze interviewt medici die expert zijn op hun gebied en goed kunnen aangeven hoe een huisarts die kennis praktisch kan toepassen. Ook in haar eigen spreekkamer profiteert ze daarvan. “Als je iets van een expert hoort, begrijp je veel beter waar een patiënt mee worstelt. Dat maakt je invoelbaarder.”
De podcasts voor huisartsen worden heel goed beluisterd, illustreert ze met een voorbeeld. “Een topper was over die over de overgang, met gynaecoloog Dorenda van Dijken. Die aflevering is al 11.000 keer beluisterd. Verder zijn er veel reacties gekomen op een podcast over de blinde vlek rondom ijzergebrek. Huisartsen gaven aan dat dit hun ogen heeft geopend.”
Behalve Huisarts & Wetenschap heeft Huisarts Podcast meer opdrachtgevers, waaronder Prisma (onderdeel van Siilo). Er zijn, naast Femke Veldman, nog drie huisartsen aan het podcastkanaal verbonden: Tessa Dijksman, Marco Krukerink en Sjoerd Bruggink. Veldman is de kartrekker en maakt de meeste uitzendingen. Daar gaat heel veel vrije tijd in zitten, geeft ze toe. “Maar het is ook zo motiverend om telkens over zoveel verschillende onderwerpen te praten met goede experts. Zij nemen huisartsen echt mee met belangrijke informatie. ”Sinds een jaar maakt ze ook podcasts voor patiënten. “Best spannend en ingewikkeld, want hoe zorg je ervoor dat een expert informatie toegankelijk overbrengt en de patiënt goede uitleg krijgt, zonder dat het de huisarts meer werk oplevert.”

Het hele artikel lezen? Dit kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *