Community Abonneren
×

Palliakit verbetert palliatieve zorg in Noord-Limburg

Apothekers, huisartsen en thuiszorgorganisaties aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) in Noord Limburg hebben de handen ineen geslagen om de patiënt en diens naasten in de stervensfase te ontzorgen. Met trots kondigen zij de invoering van de Palliatieve kit, kortweg ‘Palliakit’, aan. Deze kit is sinds mei beschikbaar in de regio en bedoeld om de palliatieve zorg voor patiënten in hun laatste levensfase aanzienlijk te verbeteren en te vereenvoudigen.

Op het juiste moment op de juiste plek

De Palliakit is een zorgvuldig samengestelde set van essentiële medicijnen zoals morfine en medische hulpmiddelen zoals spuiten, naalden, verband en katheters die nodig zijn om de patiënt zo snel als mogelijk te kunnen helpen. De kit wordt besteld door de huisarts en wordt door de apotheek bij een terminale patiënt aan huis geleverd vóór het moment dat de stervensfase aanbreekt. De box is verzegeld en mag na toestemming van de huisarts door de thuiszorg worden geopend en gebruikt. Dit zorgt ervoor dat alles wat nodig is, op het juiste moment, op de juiste plek en in de juiste handen is. Doel is om patiënten in de laatste levensfase zoveel mogelijk comfort te bieden en hen in staat te stellen hun laatste dagen in een vertrouwde omgeving door te brengen, omringd door hun naasten.

Meer rust

Voorheen kochten zorgverzekeraars de medische hulpmiddelen in via verschillende landelijke leveranciers. Lokale apotheken mochten deze hulpmiddelen niet leveren, met als gevolg dat de medicatie via de (dienst)apotheek geleverd werd en de medische hulpmiddelen van andere plaatsen gehaald moesten worden. Dit leverde in de stervensfase vaak veel onrust op bij de patiënt, de familie, de huisarts, de huisartsenspoedpost, de (dienst)apotheek en de thuiszorg. Er moest erg veel geregeld worden, wat kostbare tijd opslokt. Met de door apothekers samengestelde kit is dit nu verleden tijd en dat geeft de families en de betrokken zorgverleners meer rust. Een apotheker vertelt: “Voorheen werd de apotheek op het laatste moment gebeld om de medische (hulp)middelen voor een terminale patiënt te verzorgen. Door de komst van de palliatieve kit, staat vrijwel alles klaar en hoeft er niet ad-hoc gewerkt te worden.”

Snel en effectief ingrijpen bij acute symptomen

De eerste ervaringen met de Palliakit in de regio zijn positief. Een huisarts legt uit: “De invoering van de Palliakit is een belangrijke stap vooruit in onze zorgverlening. Het stelt ons in staat om snel en effectief in te grijpen bij acute symptomen, waardoor de patiënt meer comfort ervaart en minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. Dit betekent dat we ons meer kunnen richten op de emotionele ondersteuning die zo cruciaal is in deze fase.” Ook naasten van patiënten in de regio zijn positief over deze ontwikkeling. “De Palliakit heeft een enorm verschil gemaakt voor ons gezin. We hoefden niet telkens naar het ziekenhuis voor medicijnen, wat veel stress en ongemak heeft weggenomen. Het was een grote geruststelling om te weten dat we de benodigde medicijnen en hulpmiddelen bij de hand hadden.”, aldus een naaste van een patiënt.

Landelijk vergoed door alle zorgverzekeraars

De Palliakit in Noord-Limburg komt niet uit de lucht vallen, er is al veel pionierswerk op andere plaatsen in het land aan vooraf gegaan. In Gorinchem en omstreken wordt er al een paar jaar mee gewerkt met positieve resultaten. De palliakit wordt sinds kort landelijk vergoed door alle zorgverzekeraars. De betrokken organisaties LapCo (apothekers), Cohesie (huisartsen) en thuiszorgorganisaties, allen verenigd in het NPZ Noord-Limburg, benadrukken dat de invoering van de Palliakit onderdeel is van een breder streven naar verbeterde palliatieve zorg in de regio. Er wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de ondersteuning voor zowel patiënten als hun families. Met deze samenwerking is er een belangrijke stap gezet in dit proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *