Hoe zorgen we in Nederland voor onze eigen gezondheid?
Op 16 juni 2022 organiseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven in samenwerking met De Eerstelijns een online congres over de Staat van Zelfzorg in Nederland. Het congres wordt rechtstreeks gestreamd vanuit De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch, zodat jij thuis de perfecte beeldkwaliteit hebt. Deelname aan het online congres is geheel kosteloos.
Een grote variëteit aan sprekers uit de politiek, zorg en drogisterij buigt zich dit jaar onder begeleiding van dagvoorzitter Anna Heijker, over het thema ‘Hoe zorgen we in Nederland voor onze eigen gezondheid?’ Met het congres nemen we tevens afscheid van Marten Hummel, voormalig directeur van het CBD.
Het zelfzorgcongres wordt de eerste in een reeks congressen waarbij we vanuit verschillende oogpunten de staat van zelfzorg in Nederland bekijken. Voor iedereen die up-to-date wil blijven over zelfzorg, preventie en de rol van drogist in verbinding met de zorgketen. Het belooft een interessant en interactief congres te worden!
Programma:
09:45 start stream
10:00 uur start interactief programma
12:30 uur pauze
13:30 interactief middagprogramma
15:00 einde stream
Online interactief programma
Marcel Levi
Interactieve sessie over:
Visie op de staat van zelfzorg in Nederland
Iris de Vries
Interactieve sessie over:
Inhoud en grenzen van zelfzorg (preventie/kleine kwalen; veiligheid; kwetsbare groepen; verantwoorde zorg);
Jos Jongstra
Interactieve sessie over:
Actoren in zelfzorg (drogist, eerste lijn, burger);
Interview met:
Liset van Dijk
Interactieve sessie over:
Onderzoeksrapport De staat van zelfzorg in Nederland
Marcel Canoy
Interactieve sessie over:
Juiste zelfzorg op de juiste plek
Talkshow experts
Wat gebeurt er na vandaag?
Met Ruud Coolen van Brakel, Ed van de Weerd, Carl Jakobs en Liset van Dijk.
Talkshow
De drogist op de kaart
Met Gerben Boogaard (Ervaren winkeleigenaar met een bewezen geschiedenis van werken in de detailhandel.), Mia Koning (Franchiser bij Etos met vier vestigingen in Brabant) en
Josine Hageman (winnaar van de titel Beste Zelfzorgadviseur 2022)
De Staat van Zelfzorg
Met het congres De Staat van Zelfzorg belichten we zelfzorg als belangrijk onderdeel van gezondheidszorg in Nederland en maken we de drogist zichtbaar als belangrijke ondersteuner van zelfzorg. Zelfzorg draagt namelijk bij aan de gezondheid van de consument en patiënt, de gezondheid van de Nederlandse samenleving en toekomstbestendige gezondheidszorg. Het stimuleert de consument of patiënt om zo goed mogelijk voor zijn eigen gezondheid te zorgen door preventief met zijn gezondheid bezig te zijn en kleine kwalen zelf aan te pakken zonder hulp van de eerste en tweede lijn. Op die manier ontlast zelfzorg de drukbezette huisarts en worden de zorgkosten van de overheid omlaag gebracht.
Kritische succesfactoren voor zelfzorg zijn:
- Niet iedereen kan even goed voor zichzelf zorgen (lage gezondheidsvaardigheden);
- Gevaar van zorgmijding;
- Risico op verkeerde gebruik van zelfzorgmiddelen.
Ondersteuning bij zelfzorg door persoonlijke advisering (naast algemene voorlichting en onderwijs) is dus erg belangrijk voor de consument om de juiste beslissingen te nemen over zijn eigen gezondheid. Drogisten vormen een fijnmazig netwerk van 3000 gemakkelijk toegankelijke winkels met goed opgeleide adviseurs en producten op het gebied van zelfzorg. Per week komen 5 miljoen mensen over de vloer bij de drogist, waarvan 1 miljoen met een gezondheidsvraag. Alle drogisten in Nederland geven jaarlijks 68 miljoen gezondheidsadviezen, variërend van simpele tips tot verwijzingen naar huisarts, daarnaast geeft de drogist ook leefstijladviezen en adviezen over juist gebruik van vitamines en supplementen en drogisten zijn bovendien wettelijk verplicht om verantwoorde zorg te leveren (art 62 wet op de geneesmiddelen).
Op dit moment loopt een proeftuin door CBD geïnitieerd waarin de samenwerking tussen drogist en eerste lijn (huisarts en apothekers) wordt onderzocht; een samenwerking die moet leiden tot empowerment van de consument of patiënt op gebied van zelfzorg (goede informatie) en de juiste zorg op de juiste plaats. Deze proeftuin is gesubsidieerd door Zilveren Kruis en wordt ondersteund door Consumentenbond, Patiënten Federatie Nederland, Instituut verantwoord Medicijngebruik, CBG.
Conclusie: Zelfzorg draagt bij aan passende zorg
- Zelfzorg draagt bij aan “gepast gebruik en passende organisatie van zorg”;
- Zelfzorg draagt bij aan de principes van passende zorg, met name aan de principes Passende zorg is de juiste zorg op de juiste plek en Passende zorg gaat over gezondheid i.p.v. ziekte”;
- Ondersteuning door de drogist zorgt voor decentrale toepassing van passende zorg.
Heeft u vragen over het aanmelden of inloggen?
Neem dan contact op via whatsapp met onze helpdesk: 06-30523923